vastagbél rák szűrés fontossága


Vastagbélrák szűrés:

Gasztroenterológiai központunkban működik az ország egyik legmodernebb endoszkópos berendezése. A csúcstechnológiának számító gépparkunk minden eddiginél hatékonyabban és kényelmesebben végezhetjük el a kolonoszkópos vizsgálatokat, mesterséges intelligencia segítségével. A vastagbélrák-szűrés szakmailag leginkább támogatott módszere a kolonoszkópia, hiszen az endoszkóppal a legkisebb polipok, rák-megelőző elváltozások is könnyen észrevehetők, szükség esetén eltávolíthatók. Az utóbbi 30 évben a vastagbél rákos esetek száma négy-ötszörösére emelkedett, és a második leggyakoribb rosszindulatú megbetegedéssé vált. Mit lehet tudni erről a betegségről? Magyarországon évente több mint 8 ezer ember betegszik meg, és 5 ezer hal meg vastagbélrákban. A vastagbélrák sokáig tünetmentes, és leggyakrabban a jóindulatú polipokból alakul ki. Fontos hangsúlyozni, hogy az időben felfedezett vastagbélrák gyógyítható, a vastagbél polyp pedig hasi műtét nélkül endoszkóposan is eltávolítható.

Milyen tünetei vannak a betegségnek?

A vastagbél daganatos megbetegedéseit az esetek nagy részében későn diagnosztizálják, Hiszen nem okoznak tipikus, jól felismerhető panaszokat. A legtipikusabb tünetek: véres széklet, székelési szokások megváltozása, hasi görcsök, hasi fájdalmak. Gyakori a hasmenés és a székrekedés váltakozása is. A megváltozott székletet általában emésztési zavarnak tudjuk be, a megmagyarázhatatlan hasi kellemetlenségeket a stresszre fogjuk, a székletben megjelenő vért pedig talán észre sem vesszük, hiszen szabad szemmel nem mindig látható.

Hogyan védekezhetünk? Mit tudunk tenni ellene?

A vastagbélrák kialakulásában fontos szerepe van a táplálkozásnak: kevés rost fogyasztása, magas zsír-, koleszterin-, fehérje- és kalóriatartalmú ételek nagy szerepet játszhatnak a betegség kialakulásában. Szűrővizsgálatokkal megelőzhető a súlyosabb bajok kialakulása, mert ha időben felfedezzük a vastagbélrákot, az még gyógyítható.

Milyen típusú, a vastagbél betegségeket érintő szűrővizsgálatok vannak?

A vastagbél betegségek szűrővizsgálata lehet az endoszkópos vizsgálat, a vastagbél tükrözés valamint történhet még vastagbél kapszula endoszkóppal vagy PET-CT vizsgálattal is. A legegyszerűbb szűrési módszer a széklet szűrés, melynek során a székletben különféle biomarkereket vizsgálhatunk, elsősorban az emberi vörösvérsejtekből felszabaduló vérfestéket (humán haemoglobin). A módszert a világ számos országában népegészségügyi szűrőprogram részeként végzik a vastagbél daganatainak szűrésére.

Kiknek javasolt részt venni a szűrővizsgálaton?

Különösen érdemes odafigyelni azoknak, akik családjában előfordult már béldaganat, ebben az esetben már 40 éves korban érdemes elkezdeni a szűrést. Ezen kívül javasolt mindenkinek, akinél korábban vastagbélpolipot találtak vagy vastagbél gyulladását diagnosztizálták. Javasolt továbbá 50 év felett valamint alacsony rosttartalmú táplálkozás mellett.

Tovább

X