Virtuális Kolonoszkópia

CT kolonográfia (virtuális CT kolonoszkópia)



CT-kolonográfia (virtuális CT kolonoszkópia)
Vastagbél polipok és daganatok szűrésére és diagnosztikus kimutatására a legalkalmasabb és leghatékonyabb módszer az endoszkópos vastagbél tükrözés, melynek során a polipokat többségükben a diagnózist követően azonnal el is lehet távolítani, a daganatgyanús elváltozásokból pedig biopsziás szövettani mintavétel történik. A vastagbéltükrözés azonban invazív eljárás. Bár a fájdalommentességet altatásban lehet biztosítani, és a legjobb endoszkópos centrumok csak így végzik a vizsgálatokat, azonban 1/1000 gyakorisággal szövődmények, elsősorban utóvérzés vagy bélkilyukadás (perforáció) következhet be.

Mi is az a virtuális kolonoszkópia?
Több néven nevezzük, de ugyanarról beszélünk: a vastagbél CT-vizsgálat, a virtuális kolonoszkópia, a virtuális CT kolonoszkópia, mind ugyanazt a diagnosztikai vizsgálatot jelenti, amelyet mi CT-kolonográfiának nevezünk. A CT-kolonográfia (virtuális kolonoszkópia) egy minimálisan invazív, hatékony diagnosztikus eljárás, mely CT felhasználásával készít felvételeket a vastagbél lumenéről és falának elváltozásairól. A CT-kolonográfia történhet natívan és kontraszt adását követően is, utóbbi esetben a bélfal kisebb elváltozásai a darabos széklet szennyeződésektől jobban elkülöníthetők. A CT-kolonográfia a hagyományos vastagbéltükrözéshez hasonlóan a vizsgálatot megelőző nap béltisztítást (hashajtást) igényel, bár a vastagbéltükrözéssel ellentétben a CT-kolonográfiát a bélben visszamaradt kevés híg széklet nem zavarja. A CT kolonográfia elsősorban olyan esetekben is segíthet, amikor a beteg nem altatható, vagy az endoszkópos vizsgálat során nem sikerül a teljes vastagbelet és különösen annak távolabb eső szakaszait maradéktalanul áttekinteni, illetve amikor a tumor a vastagbélen kívül helyezkedik el és azon csak benyomatot vagy szűkületet okoz. A CT-kolonográfia tehát egy magas diagnosztikus pontosságú alternatív eljárás a vastagbél vizsgálatára, amely során röntgensugarak segítségével jeleníthető meg a vastagbél részletes belső képe virtuálisan egy számítógép képernyőjén. A virtuális CT kolonoszkópia során az 5 mm alatti polipok közel 50-70%-a, az 5 mm-nél nagyobb polipok közel 90%-a, és az 1 cm-nél nagyobb daganatok közel 100% mutatható ki. A virtuális kolonoszkópiának azonban hátrányai is vannak. Bár itt is szükség van a bél előkészítésére, ez sokkal kevésbé drasztikus. CT-kolonográfiás vizsgálat során egy rövid flexibilis eszközzel vagy speciális katéterrel levegővel vagy széndioxiddal fel kell tölteni a vastagbelet, mely enyhe bélgörcsöket vagy hasi fájdalmakat is okozhat. Sok esetben kapnak fals (ál) pozitív eredményt, továbbá a CT miatt sugárterheléssel is számolni kell. Emellett amennyiben a virtuális kolonoszkópia során elváltozást találnak, szükség van a hagyományos endoszkópos beavatkozásra is, mivel előbbivel nem lehet szövettani mintát venni.

Mit nyújt a vizsgálat? A virtuális kolonoszkópia egy új módszer a vastagbélbetegségek kivizsgálásában, melynek fő célja, hogy időben felismerésre kerüljenek az elváltozások, így elkerülhető legyen a vastagbélrák megjelenése. A vizsgálat során a vastagbelet levegővel feltöltjük, majd vékony szeletes vizsgálatot végzünk CT-vel a hasról.

Mikor használjuk ezt a módszert?
A CT-kolonográfia jó képi felbontással rendelkezik, így valóban alkalmas, a nagyobb vastagbél polipok és daganatok felismerésére, ezért alkalmazhatjuk szűrővizsgálatként panaszmentes betegeknél is. Valamint olyan panaszos betegeknél, akiknél a klinikus orvos a panaszok és tünetek alapján vastagbél polipra vagy daganatra gyanakszik.

Hogyan zajlik a vizsgálat?
A CT-kolonográfia a CT-vizsgálóban zajlik. Általában reggel végezzük, így nem kell sokáig éheznie a páciensnek. A vizsgálat röntgensugárzás segítségével készít felvételeket, így az sugárterheléssel jár, ezért a terhesség esetén csak igen kifejezett orvosi indikáció esetén végezhető el. A készült felvételeket későbbiekben számítógépes 3D képfeldolgozás segítségével, speciális programmal értékeljük, mely lehetővé teszi, hogy a vastagbél belső felszínét a béltükrözéshez hasonló módon tekintsük meg. A vizsgálat 20-30 percnél több időt nem vesz igénybe.

A vizsgálat menete
A vastagbél CT-vizsgálat (CT-kolonográfia, virtuális CT-kolonoszkópia) előtt fontos a gasztroenterológussal, belgyógyásszal vagy onkológussal történő konzultáció, hisz a CT vizsgálat során a végbélbe levegő vagy széndioxid befúvása, sugárterhelés és kontrasztanyag adása is történik, így a vizsgálatot csak orvosi javaslat alapján végezzük. A vizsgálat előtt 6 órával már nem szabad enni, tiszta vizet azonban a beteg fogyaszthat. A CT-kolonográfia előtti délután és reggelén hashajtó adása is szükséges, mivel szükséges a vastagbél széklet mentesítése. A CT virtuális kolonoszkópiát natívan és kontrasztanyag adásával kiegészítve is el lehet végezni, utóbbi esetben az eljárás diagnosztikus pontossága növelhető.

Fontos tudni
A kontrasztanyag adása előtt meg kell vizsgálni a vese működését jelző labor paramétereket, mivel súlyosan károsodott (beszűkült) vesefunkció esetén a kontrasztanyag adása lehetőség szerint elkerülendő. Jódérzékenység vagy ismert kontrasztanyag allergia esetén a kontrasztanyag adása tilos (kontraindikált). A kontrasztos vizsgálatok előtt a metformin tartalmú cukorbetegségben adott gyógyszerek szedését be kell szüntetni.

Online Időpontfoglalás

X