A JAMA Network Open című szaklapban 2023. december 12-én közzétett kutatás szerint az alacsony dózisú CT (LDCT) tüdőrákszűrés csaknem 50%-kal csökkentheti a betegség okozta halálozást.

Az eredmények arra utalnak, hogy a tüdőrákszűrés elterjedtebbé tehető – állította a Lijie Wang, PhD, a kínai Shandong Egyetem (Jinan) munkatársa által vezetett kutatócsoport.

„A fiatalabb életkorú és a családban előfordult tüdőrákos emberek nagyobb valószínűséggel fogadják el az LDCT-szűrést” – írta a csoport. – „Továbbá a tüdőrákos családban előfordult emberek aktívabban részt vehetnek a CT-vel végzett tüdőrákszűrésben, mert másképpen érzékelik a kockázatot”.

A tüdőrák a második leggyakoribb rákos megbetegedés és a rák okozta halálozás vezető oka világszerte. Mivel azonban korai stádiumában nem feltétlenül okoz tüneteket – és mivel a késői stádiumú tüdőrák kezelése általában rossz prognózissal jár –az ötéves túlélési arány kevesebb mint 10%. „A tüdőrák korai stádiumban történő időben történő diagnosztizálása fontos intézkedés a betegek túlélésének javítására” – állítja Wang csapata.

A tüdőrákszűrési irányelvek ellenére, amelyek a rendszeresen dohányzók és a családban türőrákos megbetegedést felmutatók számára éves LDCT-t javasolnak, az irányelvek betartása továbbra is alacsony, jegyezték meg a kutatók. A CT-képalkotást széles körben alkalmazzák különböző indikációkban, de nem volt világos, hogy a tüdőrákok ezen a módon azonosíthatók-e ezeken a vizsgálatokon keresztül, és „hogy a LDCT-szűrés összefügg-e a tüdőrák okozta halálozás csökkenésével” – írták.

A csoport azt vizsgálta, hogy az LDCT-szűrés javítja-e a prognózist a tüdőrákos felnőttek körében Kínában. A vizsgálat, amelybe 5 234 olyan beteget vontak be, akik 2016 és 2021 között tüdőrákszűrésen estek át a kínai Weihai Municipal Hospital Healthcare Group ellátási körzetében, Weihai városban. Az ilyen típusú LDCT-vizsgálatokat úgy definiálták, mint az egészségügyi szűrővizsgálatok, nem tüdőgyógyászati indikációk és éves látogatások alkalmával végzett mellkasi CT-vizsgálatot; a kutatók nyomon követték a demográfiai mutatókat, a tumor jellemzőit, a társbetegségeket és a kezelés lefolyását, és a betegeket szűrt és nem szűrt csoportba sorolták aszerint, hogy a tüdőrák diagnózisát a szűrés indokolta-e vagy sem.

A teljes betegcsoportból 2251 beteg (43%) kapott tüdőrák-diagnózist a szűrés révén, számoltak be a szerzők. Az LDCT-vel végzett szűrés valójában 49%-kal alacsonyabb tüdőrákos halálozási kockázattal és 46%-kal alacsonyabb összes halálozási kockázattal járt együtt, jegyezték meg.

„Eredményeink arra utalnak, hogy az ilyen típusú, „opportunista” szűrés fontos kiegészítője lehet a populációs szűrésnek a tüdőrákos felnőttek prognózisának javítása érdekében” – vonta le a végső következtetést a kutatócsoport.

A teljes kutatás itt érhető el: https://www.doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2023.47176

X