Biztonságos környezet

Biztonságos, steril környezet

appointment

Időpont azonnal

lelet

Eredmények akár 24 órán belül


alacsony dozisu mellkas ct

Alacsony dózisú sugárterhelés

Mi a CT vizsgálat?

CT vizsgálat a legkorszerűbb képalkotó röntgen diagnosztikai vizsgáló módszer. A CT vizsgálat során a testen körkörösen áthaladó, optimalizáltan alacsony dózisú röntgensugarak pontos képet rajzolnak ki a belső szervekről. Az elkészült képsorozatokat radiológus orvos értékeli ki a vizsgálattól számított 3 munkanapon belül. CT-vizsgálattal válasz kapható olyan kérdésekre, melyek egyéb képalkotó diagnosztikai módszerekkel – ultrahang, röntgen, MR nem adhatók meg.
A CT vizsgálat kiválóan alkalmas a koponya, a nyak, a mellkas, a tüdő, a hasi és kismedencei szervek, a gerinc, az érrendszer, és a végtagok vizsgálatára is. A vizsgálat teljesen fájdalommentes, alkalmazása biztonságos. Rövid, 5-10 percet vesz igénybe a vizsgálóban. Relatíve alacsony sugárterhelést jelent az emberi szervezet számára, alkalmazása biztonságos. Pontos, megbízható és hatékony diagnosztikai eljárás.

Mire jó a CT vizsgálat?

• Idegrendszeri (agyi és gerincvelői) valamint csontrendszeri betegségek keresésére, vagy kizárására.
• Arckoponya, orrmelléküregek állapotának megítélésére.
• Daganatos betegség gyanúja esetén a test bármely területén, ismert daganat kiterjedésének pontos vizsgálatára.
• Gyulladásos betegségek kimutatására.
• Érszűkület, érelzáródás kimutatására.

CT vizsgálat menete:

A CT vizsgálat nem igényel különösebb felkészülést. A vizsgálatot megelőzően, adategyeztetés történik, majd kollégánk szóbeli és írásbeli részletes tájékoztatást ad a vizsgálat menetéről. A vizsgálat többnyire hanyatt fekvő pozícióban, néha hason fekve történik, így ha Ön felvette ezt a testhelyzetet, a vizsgáló asztal beemeli a CT vizsgáló gyűrűjébe. A felvétel készítése közben Önnek mozdulatlanul kell feküdnie, míg munkatársunk egy hangszórón keresztül ad instrukciókat: például a levegővételére vonatkozóan. A CT-vizsgálatok kéréstől függően készülhetnek natívan, azaz kontrasztanyag adása nélkül, vagy kontrasztanyag alkalmazásával. Hasi, kismedencei vizsgálatok esetén kérjük minden esetben éhgyomorra érkezzen. A vékonybelek vizsgálata kontrasztanyagot tartalmazó folyadék elfogyasztását követően történik.

A kontrasztanyagos CT-vizsgálat:

Bizonyos esetekben a CT vizsgálat során intravénás kontrasztanyag adása válhat szükségessé. Segítségével könnyebben láthatóvá válnak a lágyrészek és az erek állapotai, pontosabb kép adható az elváltozások típusáról, helyzetéről, kiterjedéséről. A kontrasztanyag adása mellett előfordulhat allergiás reakció például: melegség-forróság érzet, kellemetlen ízérzetami döntően enyhe lefolyású. Fontos megjegyezni azonban, hogy a kontrasztanyagos vizsgálatok kockázata sokkal kisebb, mint annak a következménye, ha az elmaradt vizsgálat miatt egy súlyos betegség nem kerül felismerésre.

X