Belgyógyászat

Magánklinikánkon az általános belgyógyászati szakvizsgálat keretében pácienseinknek lehetősége van belszervi, belgyógyászati illetve gasztroenterológiai panaszok kivizsgálására, megbeszélésére és kezelésére. A belgyógyászati szakvizsgálat során belgyógyász szakorvosaink magánrendelésünkön az általános belgyógyászati jellegű komplex fizikális szakvizsgálatot hajtanak végre, melyhez minden esetben EKG vizsgálat és annak értékelése, valamint vérnyomás mérés is tartozik.

Klinikánkon,  magánrendelés keretein belül a belgyógyászati betegségek teljes spektrumára biztosítunk kezelést. A belgyógyászat alá tartozik a gasztroenterológiai, a kardiológiai, a pulmonológiai, a reumatológiai és a diabetológiai magán ellátás is. Általános belgyógyászati problémák mellett a gasztroenterológiai betegségek felismerése és kezelése is kiemelt szerepet kapott.

Az endoszkópos (tükrözéses) vizsgálatok teljes spektrumát fájdalommentesenaltatásban végezzük. Magánorvosi Centrumunk másik kiemelt tevékenysége a kapszula endoszkópia, melyet hazánkban egyedülállóan nagy számban és a legnagyobb gyakorlati tapasztalattal végezzük.

Gasztroenterológia

Gasztroenterológiai alapvizsgálat ajánlott minden nyelőcső, gyomor és bélpanaszokkal, valamint máj, hasnyálmirigy és epeproblémákkal illetve ezen betegségek tüneteivel jelentkező betegünk számára. A konzultáció tartalmazza a részletes gasztroenterológiai kórtörténet és panaszok rögzítését, a fizikális alapvizsgálatot, kezelési terv felállítását és a gyógyszeres kezelési javaslatot. Szükség esetén hasi illetve kismedencei ultrahangot, valamint szűrő jellegű székletvér tesztet végzünk el.

A gasztroenterológiai betegségek felismerése és kezelése magánrendelésünkön kiemelt szerepet kapott. Az endoszkópos (tükrözéses) vizsgálatok teljes spektrumát fájdalommentesenaltatásban végezzük. Magánorvosi Centrumunk másik kiemelt tevékenysége a kapszula endoszkópia, melyet hazánkban egyedülállóan nagy számban és a legnagyobb gyakorlati tapasztalattal végezzük.

Rövid előjegyzési idővel, kellemes környezetben, kedves, mosolygós személyzettel, a modern műszerekkel, színvonalas ellátással és Európában is elismert több, mint 20 év gyakorlati tapasztalattal rendelkező, főállású gasztroenterológus szakorvosokkal várjuk szeretettel kedves pácienseinket Székesfehérváron a Budai út 316. szám alatt található Endo-Kapszula Magánorvosi Centrumban!

Gyomortükrözés

Mire alkalmas?

A gyomortükrözés vizsgálat a nyelőcsövet, a gyomrot, a vékonybél kezdeti szakaszát (patkóbél) belülről tekinti át. A gyomortükrözés segítségével felderíthetők a felső tápcsatorna azaz a nyelőcső, a gyomor és a patkóbél területén levő elváltozások. A gyomortükrözés (gasztroszkópia, gastroscopia) alkalmazható

  • gyomor fekélyek, gyulladások, polipok, daganatok diagnosztizálására
  • nyelőcső, gyomor és nyombél területi vérzések és felhasi fájdalom okának felderítésére
  • felső panendszkópia segítségével kimutatható a Helicobacter Pylori nevű baktérium is, melynek szerepe van a fekélyképződésben
  • nyálkahártya elváltozások, daganatok, vérzés forrás észlelésére
  • vérzés csillapítására
  • szövettani mintavételre

Vastagbél tükrözés altatásban

A vastagbéltükrözés endoszkópos vizsgálat, amely a végbél, a vastagbél, valamint a vékonybél utolsó szakaszát belülről tekinti át. A tükrözés segítségével felderíthetők az alsó tápcsatorna azaz a végbél és vastagbél területén levő elváltozások.  A vastagbéltükrözés (kolonoszkópia, colonoscopia) alkalmazható:vastagbél polipok, gyulladások, daganatok diagnosztizálására,  illetve végbél és vastagbél vérzések, és alhasi fájdalom okának felderítésére. A vastagbéltükrözés segítségével idejében eltávolíthatóak  a vastagbél polipok, melyek 80-90 százalékban a vastagbélrák okozói. A vastagbéltükrözés szűrő jelleggel sok mindenkinek ajánlott,  valamint hasi és székelési panaszok esetén szokták az orvosok javasolni. A vastagbéltükrözés előkészülést igényel,  amely néhány napos diétát, valamint a tükrözés előtti napon kímélő hashajtást jelent.

Magánorvosi centrumunkban a vastagbéltükrözés altatásban, fájdalommentesen, aneszteziológus (altatóorvos) közreműködésével történik. A vastagbéltükrözés során endoszkópos szakembereink a  legkorszerűbb Fujinon video colonoscopokkal a vastagbél teljes hosszát átvizsgálják és a vastagbéltükrözésről készített digitális fotókat CD-re rögzítik. A vastagbéltükrözés során észlelt jóindulatú vastagbél  polipokat endoszkóposan eltávolítják, a szövettani vizsgálat az ország egyik legmagasabb színvonalú  pathológiai intézetében soron kívül, rövid határidővel megtörténik.

Kapszula Endoszkópia

A fájdalommentes gasztroenterológiai szűrés új lehetősége, hagyományos endoszkópia helyett kapszula endoszkópia! A kapszula endoszkópia a jövő vizsgálati módszere, mely során a hagyományos endoszkópos (tükrözéses) vizsgálathoz hasonló minőségű képet kapunk az előbbi kellemetlenségei nélkül, azaz nincs fájdalom, vagy fertőzésveszély, és nincs szükség altatásra, és levegő befúvásra sem.

A kapszula endoszkópos vizsgálatokat hazánkban egyedülállóan nagy számban és a legnagyobb gyakorlati tapasztalattal végezzük.

Magánorvosi intézetünkben rendelkezésre áll a nyelőcső, a vékonybél, a vastagbél kapszula endoszkópia is! Magánorvosi centrumunkban lehetőség van teszt kapszula (patency kapszula) lenyelésére is. Ez utóbbi egy feloldódó kapszula, mely a tápcsatorna esetleges szűkületeinek kizárására alkalmas, így alkalmazásával a kapszula endoszkópos vizsgálat során esetlegesen fellépő egyetlen és ritka szövődmény, a kapszula elakadás (retenció) teljesen elkerülhető.

Az endoszkópos kapszula bárki számára könnyedén lenyelhető hiszen mérete alig 24mm x 11mm. A kapszula endoszkóp egy olyan lenyelhető mini kamera, mely másodpercenként 2-4 képet készít a tápcsatorna belsejéről, és ezt a képet sugározza egy vevő számára antennákon keresztül, melyek páciensünk testére vannak ragasztva. Pácienseink a kapszula endoszkópos vizsgálat alatt a kapszula lenyelése után hotelszobánk kényelmében pihenve várják meg a vizsgálat végét (mely általában 6-7 óra).

CT Diagnosztika

A sokszeletes, multidetektor spirál CT vizsgálat a legkorszerűbb képalkotó röntgen diagnosztikai vizsgáló módszer. A vizsgálat során a testen körkörösen áthaladó, optimalizáltan alacsony dózisú röntgensugarak pontos képet rajzolnak ki a belső szervekről oly módon, hogy a sugarakat egy röntgendetektor felfogja, majd a kapott jeleket a számítógép háromdimenziós rekonstrukciót követően átmetszeti digitális képekké alakítja.

Az eljárás alapja, hogy a szövetek különböző sűrűségűek, ezért egyrészt elkülöníthetők egymástól, másrészt ha egy szövet alakja vagy összetétele megváltozik valamilyen kóros folyamat következtében, akkor egyúttal megváltozik a sugáráteresztő képessége is.

Így mutathatók ki CT segítségével a különböző gyulladásos, daganatos vagy egyéb elváltozások. Kiválóan alkalmazható tüdőszűrésre, továbbá gasztroenterológiai vizsgálatokhoz is kiegészítő képalkotó eljárásként.

CT vizsgálat elvégzése segíthet a daganatos betegségek korai felismerésében és szűrésében (tüdőszűrés alacsony dózisú mellkas CT vizsgálattal és vastagbélszűrés CT colonográfiával). Másrészt más vizsgálatokkal gyanitott vagy igazolt daganatos betegségek esetén a CT vizsgálat elvégzése feltétlenül szükséges a beteg műtét vagy onkológiai kezelés előtti stádium (staging) meghatározásában, valamint sikeres onkológiai kezelést követően a betegek utánkövetésében és ellenőrzésében, különös tekintettel a recidívák korai felismerésére.

Kardiológia

A szívgyógyászat (kardiológia) elsősorban a szív és az érrendszeri betegségek megelőzésével, diagnosztikájával, kezelésével foglalkozik. A leggyakoribb kardiológiai betegségek felnőttkorban a szív koszorúér betegsége (angina pectoris, coronariasclerosis, akut myocardiális infarctus), a szívelégtelenség (kardiális dekompenzáció), a szívbillentyű betegségek, a szívritmus zavarok. Ezen felül a szívizom betegségei (cardiomyopathia), a veleszületett szívbetegségek, a vérkeringés (artériás és vénás érbetegségek, érszűkület), és a szívből kilépő és onnan induló nagyerek (aorta) betegségeinek gyógyítása is hozzátartozik a kardiológia területéhez. A szív- és érrendszeri betegségek hazánkban is a vezető haláloki tényezők, ezért a megelőzésnek (kardiológiai prevenció) kiemelt jelentősége van. A prevenció egyik fontos eleme a kardiovaszkuláris rizikófaktorok becslése, kiküszöbölése vagy korai csökkentése. Ezekben segíthet a helyes táplálkozás, a rendszeres testedzés, a rendszeres orvosi vizsgálat és állapotfelmérés (kardiológiai szűrés).

Hazánkban évente körülbelül 16 500 beteg kerül kórházba szívinfarktus miatt, melyet a szívkoszorúér érelmeszesedéses betegsége (koszorúerek szűkülete vagy elzáródása, ishaemiás szívbetegség) okoz. Jelenleg jelentős mértékű koszorúér szűkület vagy fenyegető szívinfarktus esetén a legjobb eredményeket a szívkatéteres módszerrel (un. intervenciós kardiológia) lehet elérni. Ennek lényege, hogy a combartérián (vagy egyéb nagy verőéren) keresztül speciális katétert vezetnek a koszorúér eredésébe, majd ezen keresztül vezetődrót segítségével az elzáródást mechanikusan megnyitják, illetve a szűkületet ballonnal kitágítják, majd indokolt esetekben ezt követően egy “belső érprotézis”, ún. stent behelyezésével a szűkült eret kitágított állapotban stabilizálják. A módszer összefoglaló neve a primer coronaria intervenció (PCI). Az intervenciós kardiológiai beavatkozások kórházi háttér mellett jól felszerelt szívkatéteres laboratóriumot, és speciálisan képzett, több évtizedes tapasztalattal rendelkező szakszemélyzetet (intervenciós kardiológus szakembert) igényelnek. Az intervenciós kardiológiai eljárások kellő időben történő elvégzésével gyakran a szívizom infarktus megelőzhető, ezáltal a beavatkozás életet menthet!

Nőgyógyászat

Általános vizsgálatok, terhesgondozás, nőgyógyászati ultrahang, rákszűrés, nőgyógyászati onkológia. A nőgyógyászat feladata a női nemi szervek működészavarainak, betegségeinek (vérzészavar, hüvelyi folyás, gyulladásos megbetegedések) megelőzése, korai felismerése és szakszerű kezelése. Mindezek mellett minden nő életének elengedhetetlen része kell, hogy legyen a rendszeres nőgyógyászati ellenőrzés és a nőgyógyászati rákszűrés. A nőgyógyászati betegségekkel kapcsolatosan nagyon fontos a prevenció, a megelőzés. Ennek része az egészséges életmód, a megfelelő felvilágosítás, az időben elvégzett szűrővizsgálatok. A terhesgondozás feladata a kismama és fejlődő magzatának szoros nyomon követése, egészségi állapotuk ellenőrzése és vizsgálata, valamint a tanácsadás és a felkészítés az anyaságra. Jól felszerelt magánorvosi centrumunkban a legkorszerűbb technikai berendezések és egyszer használatos eszközök segítségével, kellemes környezetben és maximális diszkréció mellett kínáljuk széleskörű szolgáltatásainkat, melyek között legfontosabb szolgáltatásaink a teljes körű nőgyógyászati kivizsgálás és a méhnyakrák szűrés.

Diabetológia

A diabetológia a diabétesszel, vagyis a cukorbetegséggel és annak megelőzésével, gyógyításával foglalkozó orvosi tudományág. A cukorbetegség (diabetes mellitus vagy diabétesz) a szervezet anyagcseréjének krónikus megbetegedése. Az elnevezés az egyik főtünetre, a cukor vizelettel való fokozott kiválasztására és a megemelkedett vizeletmennyiségre utal. (A középkorban a vizelet megkóstolása jelentette a diagnózist.)

A betegség oka a hasnyálmirigy által termelt inzulin nevű hormon hiánya, vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége (inzulinrezisztencia, relatív inzulinhiány), vagy mindkettő. Az abszolút vagy relatív inzulinhiány következtében, mivel a sejtek inzulin hiányában nem képesek a glükóz felvételére, a vércukorszint megemelkedik, és ez okozza a betegség fő tüneteit.

X