Gyomorfekély, gyomorégés


Gyulladásos bélbetegségek

Bélrendszeri daganatos betegségek


Ételérzékenység, lisztérzékenység


A gasztroenterológia

speciális belgyógyászati szakterület, mely a gyomor-bélrendszer betegségeivel foglalkozik. A vizsgálat ajánlott minden nyelőcső, gyomor és bélpanaszokkal, valamint máj, hasnyálmirigy és epeproblémákkal illetve ezen betegségek tüneteivel jelentkező betegünk számára. A konzultáció tartalmazza a részletes gasztroenterológiai kórtörténet és panaszok rögzítését, a fizikális alapvizsgálatot, kezelési terv felállítását és a gyógyszeres kezelési javaslatot. A gasztroenterológiai vizsgálat során képalkotó vizsgálatok alkalmazása is szükségessé válhat: hasi ultrahang és szükség esetén CT vizsgálat is. Az emésztőszervi megbetegedések diagnosztizálására tükrözéses vizsgálatot – vastagbéltükrözést, gyomortükrözést – teljes spektrumát fájdalommentesen, altatásban végezzük.

Leggyakoribb gasztroenterológiai betegségek:

• gyomorégés, gyomorfekély (reflux betegség)
• gyulladásos bélbetegségek
• gyomorhurut, hasnyálmirigy gyulladás
• epekövesség
• epeútgyulladás
• irritábilis bél szindróma (IBS)
• fehérjevesztő enteropathia
• daganatos betegségek diagnózisa (polip, vastagbélrák, vékonybél daganat, gyomorrák)
• étel intolerancia

Mikor foglaljon azonnal időpontot szakorvosainkhoz?

Amennyiben a következőket tapasztalja:

1. indokolatlan gyors fogyást tapasztal,
2. vérszegénység
3. visszatérő hányás,
4. széklet habitus megváltoztatása,
5. rendszeres hasi fájdalmak.

Gasztroenterológia alapvizsgálat

gasztroenterológiai vizsgálat

Gasztroenterológiai alapvizsgálat bél-, gyomor- vagy nyelőcsőpanasz, továbbá epe, máj vagy hasnyálmirigy problémák esetén ajánlott. A konzultáció során fizikális alapvizsgálat történik. Rögzítésre kerülnek a panaszok és a részletes gasztroenterológiai kórtörténet. Ezek alapján kezelési tervet állítunk fel, és gyógyszeres kezelési javaslatot teszünk.

Endoszkópos vizsgálatok

endoszkópos vizsgálatok

A gyomor és vastagbél tükrözés a leggyakoribb gasztroenterológiai jellegű vizsgálatok, melyek alapvető részét képezik az emésztési panaszokkal jelentkező betegek kivizsgálásának. Alkalmazásukkal korai és gyógyítható stádiumban kimutathatóak a gyomor és bélrendszeri jóindulatú polypok és daganatok, a gyulladásos bélbetegségek, a fekély és a reflux betegség, a lisztérzékenység és a gyógyszer illetve Helicobacter okozta nyálkahártya eltérések.

Kapszula endoszkópia

kapszula endoszkópia

A fájdalommentes gasztroenterológiai szűrés új lehetősége, hagyományos endoszkópia helyett kapszula endoszkópia! A kapszula endoszkópia a jövő vizsgálati módszere, mely során a hagyományos endoszkópos (tükrözéses) vizsgálathoz hasonló minőségű képet kapunk az előbbi kellemetlenségei nélkül, azaz nincs fájdalom, vagy fertőzésveszély, és nincs szükség altatásra, és levegő befúvásra sem.

X