A vastagbélproblémák széles skálájú tünetekkel és jelekkel járhatnak, és gyakran kihívást jelentenek a pontos diagnózis meghatározásában. Az egyik leggyakoribb vastagbélprobléma az irritábilis bélszindróma, amely hasi görcsökkel, puffadással, székrekedéssel vagy hasmenéssel, illetve ezek váltakozásával járhat. A kihívást az jelenti, hogy az irritábilis bélszindróma tünetei nagyon hasonlítanak más, súlyosabb bélbetegségek korai jeleire. Ennek következtében a helyes diagnózis felállításához és a megfelelő kezelési terv kidolgozásához orvosi vizsgálatra van szükség. Az irritábilis bélszindrómával élők számára különösen fontos a gasztroenterológiai kivizsgálás, mivel ez segít kizárni a súlyosabb állapotokat, amelyek azonos tünetekkel járhatnak.
Az alábbi tünetek esetén azonnali és kötelező vizsgálat javasolt, mivel ezek súlyosabb problémára utalhatnak:

Milyen lehetőségei vannak?

A vastagbélrák szűrés hazánkban elérhető lehetőségei a széklet alapú szűrés (társadalombiztosító által finanszírozott szűrőprogram formájában is), képalkotó vizsgálat alapú szűrés (CT kolonográfia), vastagbél kapszula endoszkópia, valamint a vastagbéltükrözés.
Magyarországon a vastagbélrák a második leggyakoribb rosszindulatú daganatos betegség, mely tünetmentesen, hosszú idő alatt fejlődik ki. A szűrővizsgálattal a vastagbél elváltozásai korábbi stádiumokban felismerhetőek, akár vastagbéltükrözés során a talált elváltozások (pl. polipok) el is távolíthatóak. A tünetmentes, minél korábbi stádiumban felismert daganat jobban kezelhető, sokkal nagyobb a gyógyulás esélye, így a szűrővizsgálat életet menthet. A szűrővizsgálaton való részvétel ezáltal Ön és családja kifejezett érdeke is. Vastagbélszűrés javasolt tünet és panaszmentes férfiaknál és nőknél, akik egyéni vagy családi kórtörténetük miatt rizikócsoportba tartoznak, mivel családjukban tápcsatornai rosszindulatú daganatos betegség fordult elő. Életkoruk alapján 50 – 70 éves kor közötti pácienseknél teljesen panaszmentes állapotban is javasolt szűrővizsgálat elvégzése.

Széklet alapú szűrővizsgálat

Széklet alapú szűrővizsgálat Széklet okkult vérteszt, valamint széklet kombinált teszt (okkult vér és tumormarker vizsgálat) A szűrővizsgálat a székletben szabad szemmel nem látható vérzés nyomát kimutatni képes laborvizsgálattal történik. Vizsgálatra két vagy három egymást követő székletből szükséges mintát eljuttatni a laboratóriumba, speciális tárolóedényben. Ennél pontosabb eredményt mutató ún. kombinált székletteszt is elérhető, ahol a vizsgálat érzékenységét székletből mért, a vastagbélrákra jellemző tumormarker (ún. M2PK tumormarker) szint meghatározással lehet javítani, a szabad szemmel nem látható vérzés kimutatása mellett. Vizsgálathoz ilyenkor is speciális tároló edényben szükséges a székletmintát elküldeni a laboratóriumba. Amennyiben a székletben vérzés nyoma mutatható ki, úgy vastagbéltükrözés elvégzése szükséges, ennek eredetének és okának tisztázására. A székletben vérzést gyulladás, fekélyek, polipok, aranyerek is okozhatnak, illetve daganatos betegség is állhat a háttérben. Fontos, tehát, hogy székletvérzés igazolása, nem egyenlő a daganatos betegség diagnózisával, mindenképp tükrözés szükséges a vérzés okának tisztázására.

Vastagbélszűrés CT képalkotó vizsgálattal (CT kolonográfia)

Vastagbélszűrés CT képalkotó vizsgálattal (CT kolonográfia)

CT kolonográfia során megfelelő bélelőkészítést követően CT szoftver segítségével történik a vastagbél falának áttekintése.

Vizsgálat során nagyobb polipok és daganatok felismerésére van lehetőség, különösebb kellemetlenség nélkül. A vizsgálat előnye, hogy a vastagbél falának belső felszínén túl, annak teljes vastagsága vizsgálható és az elváltozások környezetéhez való viszonya, valamint a többi hasi, kismedencei szerv is megítélhető. A vizsgálat során röntgensugár alapú képalkotás történik, mely vénás kontrasztanyag adásával tovább pontosítható.

A CT-kolonográfia tehát egy magas diagnosztikus pontosságú alternatív eljárás a vastagbél vizsgálatára, amely során röntgensugarak segítségével jeleníthető meg a vastagbél részletes belső képe virtuálisan egy számítógép képernyőjén. A virtuális CT kolonoszkópia során az 5 mm alatti polypok közel 50-70%-a, az 5 mm-nél nagyobb polypok közel 90%-a, és az 1 cm-nél nagyobb daganatok közel 100% mutatható ki.

A vizsgálat előtti napon béltisztítás szükséges, a vizsgálat napján pedig enni/inni nem szabad, hogy a vastagbél belső felszíne részletesen megítélhető legyen.


A vizsgálat során először egy bélizomzati ellazulást segítő injekciót adunk, majd a CT vizsgáló helységben a vastagbelet a végbél felől egy kis beöntő csövön keresztül adagolva levegővel töltjük fel.

A jobb bélfali láthatóság érdekében testhelyzet változtatásra lehet szükség (hason vagy háton fekvő helyzet).

A teljes vizsgálati idő mintegy 20-30 percet vesz igénybe, ez alatt a vizsgáló ágyon kell a páciensnek nyugodtan feküdnie, miközben a CT készülék elvégzi a képalkotást, mely alkalmanként a vizsgáló ágy mozgatásával, esetlegesen a készülék működéséből adódóan hanghatásokkal járhat, de teljesen fájdalommentes. Az elkészített képekből a számítógépes szoftveres rekonstrukció, majd a részletes leletkiértékelés ezután történik, mely hosszabb időt vesz igénybe (végleges lelet néhány munkanapon belül várható). A vizsgálat nem javasolt várandósokban, szoptatás idején, súlyos mozgáskorlátozottság, illetve aktív vastagbélgyulladás jelei esetén. Kontrasztanyag allergia nem feltétlenül jelenti, hogy nem elvégezhető a vizsgálat, ilyen esetekben akár más módszerrel is elvégezhető lehet a képalkotás. Javallatok, ellenjavallatok tekintetében, valamint a vizsgálat részletes menetével kapcsolatban felmerülő kérdésekben szakembereink készséggel állnak rendelkezésükre.

www.endo-kapszula.com (13)

Vastagbél kapszula endoszkópia

Vastagbél kapszula endoszkópos vizsgálata során egy vitaminkapszula méretű eszközt szükséges a páciensnek lenyelnie, mely kamera a bélfal belső szerkezetén végig haladva a vastagbelet belülről végig fényképezi. A vizsgálat helyes értékeléséhez szükséges a megfelelő béltisztaság elérése, melyhez egy speciális bélelőkészítés és diéta tartása szükséges, a vizsgálatot megelőző néhány napban. Ez a szűrővizsgálat a vastagbél elváltozások diagnosztikájára alkalmas, az esetlegesen felismert eltérésekből ezután, hagyományos vastagbéltükrözés során van lehetőség szövettani mintavételre. A vizsgálat teljes ideje néhány órát vesz igénybe, mely alatt a vizsgáló intézményben szükséges tartózkodni, ez idő alatt a kamera által küldött képanyag egy tároló eszközben kerül rögzítésre, melyet mellény formájában viselnek a páciensek. Intézményünkben a vizsgálati idő alatt szabadon sétálhat és folyadékot fogyaszthat. Az kapszula pozíciójának ellenőrzését követően a páciens otthonába távozhat, a teljes képanyag áttekintése ezután történik, mely már hosszabb időt vesz igénybe (végleges lelet néhány munkanapon belül várható). A kapszula a természetes bélmozgással halad végig a teljes bélrendszeres, végül székürítés közben ürül ki a vastagbélből, általában néhány nap múlva.
www.endo-kapszula.com (13)

Vastagbél endoszkópos szűrése

A vastagbél tükrözéses vizsgálat (colonoscopia) során egy hajlékony optikai eszközzel történik, szintén a végbél felől. A megfelelő bélfali láthatóság és a nyálkahártya pontos megítélhetőségének érdekében a vizsgálat előtti napokban diéta tartása szükséges, valamint a vizsgálat előtti napon béltisztítást szükséges végezni. A vizsgálat diagnosztikus értékét jelentősen javítja, ha a béltisztítás sikeres, mivel ilyenkor kisebb elváltozások, polipok is felismerhetőek. Csak tiszta vastagbél esetén látható jól a bélnyálkahártya és találhatóak meg a kisebb eltérések is. Vizsgálat végezhető bódításban vagy altatóorvos jelenlétében altatásban is. A hagyományos vastagbéltükrözés előnye a többi vizsgálathoz képest, hogy a diagnosztikán túl, az észlelt elváltozásokból szövettani mintavételre és bizonyos elváltozások eltávolítására is lehetőséget ad. Emiatt tápcsatornai figyelem felhívó tünetek esetén célzottan javasolt már első körben is a colonoscopos vizsgálat elvégzése. Amennyiben székletben szabad szemmel látható friss piros vagy emésztett, illetve alvadékos vérzés nyoma látható, úgy vastagbéltükrözés elvégzése javasolt. A tükrözés végzésében jártas jó endoszkópos technológiai felszereltséggel rendelkező központokban végzett vizsgálat szövődmény aránya alacsony, mind a vizsgálat, mind az altatási szövődmények, mind a tükrözés ellenére felismerésre nem kerülő polipokat tekintve.

Kérdése van? Forduljon hozzánk!

Ügyfélszolgálati munktársaink hétfőtől-péntekig 8:00-18:00 készséggel állnak az Ön rendelkezésére.

Cím

8000 Székesfehérvár, Budai út 316

Telefonszám

+36 22 999 641

Email

recepcio@endo-kapszula.hu

X